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                                                                      Nr. 874  18 april 2022 
 

Bied- en speeltechniek voor ‘gewone’ bridgers 
 

Ook de rechten en plichten van elke ‘gewone’ bridger komen aan bod.  
 

We onderscheiden twee BridgeServicepakketten: 
Pakket 1: Alle Bridge Trainingen en relevant bridgenieuws 

Pakket 2: Alle Bridge Trainingen, relevant nieuws én Arbitrair 

 
Alle reeds verschenen nummers staan op: www.bridgeservice.nl 

 
Redactie: Carolien de Koomen, Margriet Jansze, Mirjam Dierckxsens, 

Monica Vuister, Ron Jedema, Siger Seinen, Jan van Die, Frans 
Schiereck en Rob Stravers (eindredactie) 

 

Drie dilemma’s 
 

Deze titel spreekt voor zich, dus kun je er meteen tegenaan! 
 

Spel 1 Zuid gever, NZ kwetsbaar 
 

West  Noord Oost  Zuid   Jouw zuidhand  
       1*   H V 2 

pas  1  pas  1   A B 7 6 

pas  2  pas  ??   V B 6 

          6 5 4 

*1 kan 2-kaart klaveren zijn 

 

Wat bied je in zuids 3e beurt? 
a. pas 

b. 2 of 2SA 

 

Ik geef geen overpeinzing. 
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Spel 1 De beste keus 
 

West  Noord Oost  Zuid   Jouw zuidhand  
       1*   H V 2 

pas  1  pas  1   A B 7 6 

pas  2  pas  ??   V B 6 

          6 5 4 

*1 kan 2-kaart klaveren zijn 

 
Wat bied je in zuids 3e beurt? 

a. pas  = 4 punten 
b. 2 of 2SA = 0 punten 

 
 

Partner zal 6-9 punten hebben, hoogstens 10. Maar ook tegenover 10 punten 
is het gezamenlijke kapitaal te klein voor een verantwoord manchecontract.  

Nadeel van 2SA is ook dat partner dat zal zien als een uitnodiging voor 3SA.  

 
Omdat je 1-opening een 2-kaart kán zijn, moet noord een 5-kaart klaveren  

hebben om die te mogen steunen. Een echte klaverfit dus. Daar geniet je 
extra van op een maakbaar niveau! 

 

 
 
Spel 2 Noord gever / allen kwetsbaar 

 
 V B 

 V 2 

 H 5 4 3 2 

 A 4 3 2   

  
 A H 10 9 3 2  Noord  Zuid 

 H B 4 3   1   1 

 7 6    1SA   4 

 6    pas 

 
Tegen zuids (jouw) 4-contract komt west uit met V.  

Je wint die slag met A. Met welke kaart begin je slag 2? 

a. V 

b. V 

 

Ik geef nu wél een overpeinzing. 
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Spel 2 Overpeinzing 
 

 V B 

 V 2 

 H 5 4 3 2 

 A 4 3 2   

  
 A H 10 9 3 2   

 H B 4 3    

 7 6     

 6     

 

Tegen zuids (jouw) 4-contract komt west uit met V.  

Je wint die slag met A. Met welke kaart begin je slag 2? 

a. V 

b. V 

 
 

Hopelijk schroefde ik je verwachting niet te hoog op… 
 

Ik wil namelijk alleen maar even opmerken dat je een troefcontract speelt. En 
dat je dus begint met een rondje langs de velden op zoek naar mogelijke 

verliesslagen. 

 
Vanuit de zuidhand tel ik er vier: twee in harten en – als A bij oost zit – 

twee ruitenslagen. 

 
Tot zover deze ingelaste overpeinzing. 

  



Bridge Training 874 18 april 2022 

 

    4 
 

Spel 2 de juiste keus 
 

 V B 

 V 2 

 H 5 4 3 2 

 A 4 3 2   

  
 A H 10 9 3 2  Noord  Zuid 

 H B 4 3   1   1 

 7 6    1SA   4 

 6    pas 
 

Tegen zuids (jouw) 4-contract komt west uit met V.  

Je wint die slag met A. Met welke kaart begin je slag 2? 

a. V = 0 punten 

b. V = 3 punten 

 
 

Met A bij oost kun je niet voorkomen dat OW twee ruitenslagen maken. 

In harten dreigen eveneens twee verliesslagen. A zal een van je 

hartenplaatjes oppakken. Ook met de meest gunstige verdeling heeft één van 

beide tegenstanders een vierkaart harten. En die vierde harten zal beslist 
hoger zijn dan jouw vierde harten… Dus moet je na A onmiddellijk V 

spelen, met slechts één doel: zuids derde harten troeven! Na het 
troeftrekken maak je de laatste hoge harten. 

 
 
Spel 3 Oost gever / niemand kwetsbaar 

 

West  Oost 
  2 Muiderberg: 6-10 punten met vijfkaart schoppen én  

4  pas minstens een vierkaart in een onbekende lage kleur 
 

Dummy west    Leider oost 

 H 9 8 7 

 A 10 

 H V B 10 9 

 3 2 

   Jouw zuidhand 
 6 

 V 9 8 7 

 A 8 7 6 5 4 

 H 4 

Tegen 4 start je met 7, leider laat 10 bijspelen, voor partners H. 

Partner speelt dan 2, leider oost 3, voor jouw A. 

 

Welke kaart speel je nu voor? 
a. kleine ruiten 

b. H   Ik geef ook nu een overpeinzing. 
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Spel 3 Overpeinzing 
 

West  Oost 
  2 Muiderberg: 6-10 punten met vijfkaart schoppen én  

4  pas minstens een vierkaart in een onbekende lage kleur 

 

Dummy west    Leider oost 
 H 9 8 7 

 A 10 

 H V B 10 9 

 3 2 

   Jouw zuidhand 

 6 

 V 9 8 7 

 A 8 7 6 5 4 

 H 4 

 
*4: na partners zwakke twee-opening kan west beter zijn slagen tellen dan 

zijn honneurpunten. Neemt hij vier slagen mee, dan is 4 een kansrijke 

onderneming. En daar ziet het met deze westhand wel naar uit.  

 
Tegen 4 start je met 7, leider laat 10 bijspelen, voor partners H. 

Partner speelt dan 2, leider oost 3, voor jouw A. 

 
Welke kaart speel je nu voor? 

a. kleine ruiten 
b. H  

 
 

Een goede gewoonte in het tegenspel, die ikzelf ook te weinig toepas, is 
standaard de kracht inschatten die partner kan hebben. Daarmee voorkom je 

dat je op een hoge kaart hoopt bij partner die hij met 40 punten in het spel 
never kan hebben. Of omgekeerd. 

 
Dat gezegd hebbende, kan het evenmin kwaad om op de verdeling te letten.  

 
Partner speelt niet zomaar ruiten terug. Na het bijspelen van oosts 3, weet 

je dat partnerlief hoopt op een ruitenaftroever. 
 

Misschien mis je de keus om troef terug te spelen. In dat geval vertrouw ik je 

graag toe dat ik troefspelen in deze situatie sterk afraad. Grote kans dat je 
daarmee de leider van dienst bent. Hij heeft immers een partij vrije ruiten 

klaarliggen voor directe consumptie. Dan wil hij  
niets liever dan troefspelen zodat hij vervolgens de ruitenslagen kan maken. 

En je kunt er vergif op innemen dat hij daarop graag zijn verliezers opruimt. 
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  Spel 3 Het juiste tegenspel 
 

West  Oost 
  2 Muiderberg: 6-10 punten met vijfkaart schoppen én  

4  pas minstens een vierkaart in een onbekende lage kleur 

    

   Noord 
 10 5 2 

 H 4 3 2 

 2 

 A B 10 9 8 

Dummy west    Leider oost 

 H 9 8 7      A V B 4 3  

 A 10      B 6 5 

 H V B 10 9     3 

 3 2       V 7 6 5 

   Jouw zuidhand 
 6 

 V 9 8 7 

 A 8 7 6 5 4 

 H 4 

Tegen 4 start je met 7, leider laat 10 bijspelen, voor partners H. 

Partner speelt dan 2, leider oost 3, voor jouw A. 

 

Welke kaart speel je nu voor? 

a. kleine ruiten = 0 punten 
b. H   = 3 punten 

 
  

Met jouw en dummy’s ruiten is het overduidelijk dat klaveren de tweede kleur 
moet zijn van de leider. Maar met zijn 6-10 punten kan dat best iets zijn als 

VBxx.  

 

In deze (dreigende) situatie is actief tegenspel geboden: Speel H voor! Als 

partner A heeft, en die kans is redelijk groot, is de volgende slag voor hem 

waarmee het contract down is!  
 

Speel je een andere kleur, dan is het risico te groot dat de leider na het 
troefspelen zijn klaveren opruimt op dummy’s ruitenslagen en 4C laat 

noteren. 
 

 
Je puntentotaal is je rapportcijfer voor… Gouden keuzes maken! 
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Lezers mailen 

 
Om een hoop stennis te voorkomen… 
 

Voordat ik een hoop stennis ga schoppen bij de StepBridge Arbiter graag 

eerst jouw mening. 
 

Na een 1SA-opening van mijn partner wordt 2 gevolgd. Ik vraag wat dat 

bod inhoudt. 

‘Volgbod’, krijg ik als antwoord. Nou dat weet mijn neefje van twaalf ook, 
dus vraag ik vervolgens in welke puntenrange dit volgbod ligt.  ‘Volgbod 

volstaat’, krijg ik nu als antwoord. 

 
Rob: 

Uiteraard is de uitleg ‘Volgbod’ geen uitleg. Zelfs mijn schele kat kan z’n 
lachen niet inhouden. De afgesproken kracht en verdeling moet worden 

verteld. Het kan gewone openingskracht beloven, maar ook een soort 
Muiderberg zijn (5-kaart schoppen met een 4+kaart in een onbekende 

lage kleur). 
 

Maar waarom zou een bericht aan de StepBridge Arbiter tot stennis 
leiden? Ik verwacht alleen maar een verrijking van kennis en inzicht, en 

daardoor een weldadig gevoel van dankbaarheid bij de betrokken 
speler. 

 

Hoe zat dat ook alweer? 

Met al die corona, ik weet het niet meer. Ik werd bij een arbitrage 

geroepen. 
 

NZ spelen 2SA. 
 

West speelt harten voor de tweede keer. 
De leider legt 5 en de slag wordt gemaakt in dummy, met H. 

 
Na twee slagen speelt west weer harten en nu speelt de leider wel harten 

bij. Verzaking voldongen! 

 
Ik geef één strafslag na afloop, want de verzaker heeft de slag niet 

gemaakt. 
Toch twijfel ik, omdat de leider die slag won met een kaart van dummy.  

 
Graag uitleg en ben erg benieuwd. 
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Rob: 
Kijk vanaf nu niet meer naar de speler die de ‘verzakingsslag’ maakte, 

maar naar de kaart waarmee is verzaakt. Die bepaalt het aantal slagen 
van de ‘automatische aanpassing’. 

 
In dit spel is 5 de kaart waarmee is verzaakt. Die won de slag niet. 

Dan is de ‘automatische aanpassing’: één slag.  
Om die slag af te staan moet het verzakende paar, vanaf de verzaking, 

dus inclusief de slag waarin is verzaakt, minstens één slag hebben 
gewonnen.  

 
Stel dat NZ geen SA-contract speelde maar een schoppencontract, en 

de leider – met harten in zijn hand – een hartenslag troeft met 5. Dan 

zou de ‘automatische aanpassing’ twee slagen zijn. Om twee 

slagen af te staan, moeten NZ vanaf de verzaking, dus inclusief de slag 

waarin is verzaakt, minstens twee slagen hebben gewonnen. 
 

Voor de volledigheid: als was verzaakt in de twaalfde slag, moet die 
slag worden hersteld, ook als die verzaking pas aan het ligt komt als de 

13e slag is gespeeld. Uit de vraag blijkt echter dat daar geen sprake van 
kan zijn, omdat de verzaking pas twee slagen later aan het licht kwam. 

 
Altijd voorrang voor de hoge 4-kaart? 
 

In een oude Bridge Training schreef je dat met voldoende kracht voor de 

manche de partner van de openaar geen voorrang hoeft te geven aan zijn 
hoge 4-kaart. Maar gaat dat altijd goed? Ook met de twee door mij 

bedachte westhanden? 
 

West 1  West 2   Oosthand 
 H B 10 9   V B 10 9    A 8 7 6 

 A V B 2   H 10 2    9 8 

 A 10 9 6   A 10 9 6    H 4 

 6    H 6     A V B 10 9 

 

        Oost 
 1   1    2 

 ??   ?? 
 

Beide westspelers gaan na oosts bijbod van 2 geen reverse bod doen. 

 

Maar vast ook geen 2SA (dan zou oost nog 3 kunnen bieden), want 

vanwege de 10+ bij partner zal West kiezen voor 3SA.  

Dan mis je nog steeds de schoppenmanche. Oost gaat na 3SA toch niet 
gokken op een 4-kaart schoppen bij West? 

Ik zou dus altijd de vierkaart schoppen voor laten gaan. 

 
Of zie ik iets over het hoofd? 
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Rob: 

Met een sterke 5+kaart in een lage kleur, een hoge 4-kaart én 
voldoende kracht voor de manche, is het goed om eerst de lage kleur te 

bieden. Met extra openingskracht kan die informatie een kansrijk 
slemcontract in beeld brengen. Een magere lage kleur V6543 zou ik 

géén voorrang geven . 
 

Met West 1 kun je na partners bijbod van 2, zonder schuldgevoel 2 

bieden. Dat is mancheforcing. Omdat de situatie dan mancheforcing is, 

kan oost zonder sprong zijn 4-kaart schoppen bieden. Driemaal raden 
wat west dan biedt… inderdaad 4!  

 

Met West 2 staat voor west een manchecontract nog niet vast. Dan zal 
hij 2SA moeten bieden. Oost weet dat 2SA geen hoge 4-kaart ontkent, 

en kan dus veilig 3 bieden. En die knalt west dan in 4. 

 


